2 Ağustos 2014 Cumartesi

SIĞIR IRKLARI

Holstein (Holştayn) Sığır Irkı



Holstein sığır ırkının anavatanı Hollanda'nın Frizyan bölgesidir. Avrupa'nın çeşitli yörelerinde özel olarak yetiştirilmiş hayvanlardır. Türkiye'de daha çok Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde ülkemiz şartlarına uygun olarak yetiştirilmektedir. Tipik süt ırkı özelliği taşıması sebebiyle en çok tercih edilen süt sığırları arasındadır. Bedenleri siyah ve beyaz parçaların birleşmesiyle renklenir. Gayet iri yapılıdır. Memeleri büyük ve yumuşaktır. 

Bir laktasyonda 4500 – 7000 lt arasında (ülkemiz şartlarında) süt verirler. İyi bakım ve beslenme ile bazı ineklerin 10000-12000 lt'ye kadar süt verimi sağladığı da görülmüştür. Sütteki yağ oranı % 3.6'dır. 

Holstein, bütün dünya ülkelerinde sığır ırklarında belirleyici özellik olmuştur. Bir çok ırkla melezlemesi yapılmıştır. Az verimli yerli ırklarımızın, Holstein ırkı hayvanlar ile melezlenince yerli hayvanlara göre daha çok verim sağladığı görülmüştür. Hele bakım ve besleme iyi olursa, çok verimli ve kârlı bir hayvancılık yapılabilir. Holstein sığır ırkı hayvanlar, hastalıklara karşı çok duyarlı olup, bakımına ve korunmasına titizlikle dikkat edilmesi gereken bir sığır ırkıdır. Damızlık süt sığırcılığı yapmaya elverişlidir. Her türlü iklime uyum sağlarlar. Holstein sığır ırkı, dünyada sığırcılık projelerinde hep ön planda olmuştur.

Simmental (Simental) Sığır Irkı



Anavatanı İsviçre'dir. Alaca renklidir. Gövdeyi kaplayan derinin sarı-beyaz veya kırmızı beyaz parçalardan alacası vardır. Baş beyaz olup, sarı veya kırmızı beneklidir. Tırnakları ve bedeni sağlamdır. Çok iri yapılıdır, sırtı uzun, göğsü ve sağrısı geniştir. Kısa ve sarı renkte boynuzları vardır. Besi hayvanı olarak çok elverişlidir. Çabuk besi alır, et verimi yüksektir. Hem süt hem de et yönünden zengin oldukları için kombine sığır ırkları olarak bilinmektedir. 

Ergin canlı ağırlık dişilerde 600 ila 650 kg erkeklerde 700 ila 850 kg civarındadır. Kombine özelliğinden dolayı iri bir vücut yapısına sahiptir. Simental sığır ırklarının döl verimi yüksektir. Bir laktasyondaki süt verimi 4.000 – 4.500 lt ortalamasındadır. Etteki randımanı % 60 civarındadır. Her türlü iklime kolaylıkla uyum sağlarlar. Sığırcılıkta önemli ırklardan bir tanesidir. Sığır ırkları içerisinde, sığır yetiştiriciliği yapanların tercih sebebidir.

Montofon Sığır Irkı



Anavatanı İsviçre ve Avusturya olarak bilinir. Türkiye'de boz ırk sığırlarla yapılan melezlemelerle Karacabey Montofonu geliştirilmiştir. Bugün bu ırktaki hayvanlar Türk Esmeri denecek kadar ülkemize ait olmuştur. Rengi gümüş renginden koyu esmere kadar değişir. Sırtta açık renk bir çizgi bulunur. Burun ucu, boynuz ucu, kuyruk ucu siyahtır. Çok iri gövdelidirler. Erkeklerde canlı ağırlık 600 – 700 kg civarında olup, et randımanı % 60'dır. Bir laktasyon döneminde süt verimi 4.000 - 4.500 lt civarındadır.

Montofon sığır ırkları hem et hem de süt verimi yüksek özelliğe sahip kombine ırklar arasında yer alır. Besi tutma özelliği en üstün ırklardandır. Türkiye'nin her yerine yayılmıştır. Her iklime ve her bölgeye kolaylıkla uyum sağlarlar. Bu yüzden sığır yetiştiriciliğinde önemli bir yere sahiptir. 

Jersey Sığır Irkı



Anavatanı İngiltere ve Fransa arasındaki Jersey Adası olup Türkiye'ye Amerika'dan getirilmişlerdir. Daha çok Karadeniz Bölgesi'nde yetiştirilmektedir. Ufak, sevimli, hassas yapılı hayvanlardır. Renkleri açık kahverengiden koyu kahverengiye kadar değişir. Genellikle geyik rengi hakimdir. 

Jersey sığır ırkı, tipik süt ırklarının özelliğini taşıyan bir ırk hayvanıdır. Yediği yemi en yüksek oranda süte çevirir. Az yem ve otla çok süt alınır. Sütü çok yağlıdır. Sütteki yağ oranı % 6 civarına kadar çıkabilir. Peynirleri çok değerlidir. Et verimi oldukça düşüktür.

Yerli ırklarla melezlemeden çok iyi sonuçlar alınmaktadır. Yerli ırk bir ineği Jersey boğayla melezlemede süt veriminin % 60 artabileceği görülmüştür. Bir laktasyonda 2.500 – 3.000 lt süt verirler. Bu yüzden damızlık süt sığırcılığı yapmaya oldukça elverişlidir. 

Hereford Sığır Irkı



Anavatanı İngiltere'dir. İsmini yetiştirildiği bölge olan İngiltere'nin Hereford şehrinden almıştır. Sağım yapılmaz, sütleri buzağılarına emzirilir. Hayvanlarda ergin canlı ağırlık dişide 550 – 650 kg erkeklerde 800 – 1000 kg civarıdır. Sağlam bir kemik yapısı vardır. Döl verimi yüksektir. Hereford sığırlarının renkleri kırmızı ve kahverengidir. Vücudunun belli kısımlarında beyazlıklar vardır. Az sayıda da olsa siyah renkli olanlarına rastlanır. Boynuzlu ve boynuzsuz özellikte olanları mevcuttur. 

Etçi sığır ırkları özelliğinden dolayı açık besi hayvancılığı yapmaya çok elverişlidir. Yemden yararlanma kabiliyetleri iyidir. Etteki randımanı % 70 'e çıkmaktadır. Eti yağsız ve yumuşaktır.

Angus (Aberdeen) Sığır Irkı



Anavatanı İskoçya’dır. Vücudu tamamen siyahtır. Boynuzları yoktur. Kolay doğum yapma özelliğine sahiptirler. Vücutları geniş, başları ufaktır. Hayvanlarda ergin canlı ağırlık dişilerde 500 - 600 kg civarı erkeklerde 800 – 900 kg ortalamasındadır. Canlı ağırlık artışları diğer hayvanlardan % 30 daha fazladır. Angus sığır ırklarının etteki randımanı % 75 'e kadar çıkar. Yağların kaslar arasına sıkışması sebebi ile etleri çok lezzetli ve aynı zamanda pahalı bir sığır ırkıdır. 

Yabancı sığır ırkları içerisinde en fazla etçi karakteri olan hayvanlardandır. Angus ırkı damızlık dişi sığırların gün geçtikçe daha fazla ilgi görmesinin nedeni üreme performansının ve annelik içgüdüsünün diğer ırklara göre göz ardı edilemeyecek kadar yüksek oluşudur. Angus sığırı en kârlı besi ırkıdır ve birçok sığır üreticisi tarafından tercih edilmektedir.

Şorthorn Sığır Irkı



Anavatanı İngiltere'nin kuzey bölgeleridir. Renkleri kırmızı, kızıl kır ve beyazdır. Kısa boynuzları vardır. Geniş bir vücuda sahip olan şorthorn cinsi sığırların kas yapıları gelişmiştir. Ergin hayvanlarda canlı ağırlık dişide 600 – 650 kg, erkeklerde ise 800 – 900 kg civarındadır. Hızlı canlı ağırlık artışı sağlarlar. Etleri lezzetlidir. Şorthorn ırkı sığırlar her türlü iklime uyum sağlar. Yabancı sığır ırkları içerisinde eti için beslenen bir hayvandır. 

Charolais (Şarole) Sığır Irkı



Anavatanı Fransa'dır. Eti için yetiştirilen besi hayvanlarındandır. Ergin hayvanlarda dişilerde canlı ağırlık 800 kg erkeklerde ise 1.000- 1.100 kg ortalamasındadır. % 70' e yakın et randımanı vardır. Döl verimi ve süt verimi düşüktür.

Charolais sığırlarının rengi kirli beyaz ya da koyu krem rengidir. Boynuzlu ve boynuzsuz olanları vardır. Et kalitesi yüksek ve lezzetlidir. Kas yapısı gelişmiş bir hayvan olması ve bu yüzden etindeki yağ oranının oldukça düşük olması sebebiyle fazla tercih edilen sığır ırkları arasındadır. 

Limousin (Limuzin) Sığır Irkı



Anavatanı Fransa'dır. İlk olarak Fransa'nın Limousin bölgesinde yetiştirilmiş ve bu yüzden bu bölgenin ismini almıştır. Hem süt hem de et yönü için beslenen Limousin ırkı sığırlar, etçi yönü daha kuvvetli olduğundan daha çok besi hayvanı olarak kullanılmaktadır. İnce ve uzun bir vücut yapısına sahip olan Limousin sığır ırklarının rengi açık kızıldır. Genelde boynuzsuz olarak bilinirler ama boynuzlu olanlarına da rastlanmaktadır. Döl verimi yüksektir. Kas yapısı gelişmiştir. Besi hayvanlarında önemli olan ince kemik özelliğine sahiptir. Bu da et veriminin yüksek olmasını sağlamaktadır. Ergin dişi hayvanlarda canlı ağırlık 600 - 700 kg erkeklerde ise 900 - 1000 kg arasındadır. % 65 et randımanına sahiptir. Limousin sığırları her türlü iklime kolayca uyum sağlarlar ve dayanıklıdırlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder